Hard op weg naar 15 jaar werken voor de overheid, besloot ik begin dit jaar de sprong te wagen. Van strateeg werkend voor de mooie stad Zwolle, naar werken als strateeg bij Jester Strategy en vele verschillende opdrachtgevers. Inmiddels heb ik mijn eerste halfjaar erop zitten. Tijd voor een terugblik.

Impact maken. Dat vind ik belangrijk in mijn werk als strateeg. En dan blijkt de keuze voor Jester Strategy een goede keuze te zijn geweest. De opdrachtgevers waar ik tot dusverre voor heb gewerkt zijn op zoek naar scherpte, naar duidelijke keuzes en focus. Ze willen als woningcorporatie, welzijnsorganisatie, zorginstelling of overheid écht een verschil maken voor mensen. Het is niet makkelijk om vanuit je plek ín een organisatie goed te reflecteren om tot een scherpe koers te komen. De ‘jester’ was de hofnar, de ‘trusted advisor’ van de koning. Met onze methodiek brengen we een organisatie inzicht en spiegelen we als hofnar ook hoe de organisatie zich ten opzichte van haar omgeving in een veranderende wereld positioneert. En zorgen we ervoor dat stevige gesprekken over keuzes niet uit de weg worden gegaan.

Aan het woord ambtenaar kleeft voor veel mensen het beeld van reactiviteit. Een beeld dat echt niet strookt met de werkelijkheid. In al mijn jaren werkend voor het Ministerie van Economische Zaken, maar ook voor gemeenten, heb ik gemerkt met hoeveel passie collega’s zich daar inzetten om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. De (politieke) druk is stevig om snel tot resultaat te komen. En dat is niet altijd makkelijk. Het mooie van mijn rol als hofnar is dat ik naast bestuurders en strategen mag gaan staan. En ze met mijn kennis en ervaring zowel inspiratie kan bieden, maar ook de handvaten kan geven om zelf uiteindelijk zoveel mogelijk impact te maken.

De overstap naar de consultancy was wel even schakelen. Van begin dit jaar nog grotendeels thuis werken, naar opdrachten in Harderwijk, Helmond, Alkmaar en Vlaardingen. Als ik één ding heb geleerd, is dat het mogen stappen in de wereld van de ander, écht je blik verrijkt. Organisaties die meer impact willen maken, kunnen dat volgens mij alleen door nog veel meer dan voorheen te werken aan een stevige verbinding met hun omgeving. Dat vraagt om goed oog te hebben voor perspectieven van andere belanghebbenden. Een krappe arbeidsmarkt, hoge ambities en begrensde budgetten vragen om creatieve oplossingen. Ik kijk er naaruit om relaties te begeleiden bij grote vraagstukken op het vlak van versterking van regio’s, steden én wijken, of dat nu is vanuit een woonopgave, welzijn, zorg of een economische invalshoek. Samen aan de slag om impact te maken!