Michiel de Roo is in april bij Jester Strategy gestart. Collega-Jester Marie-Claire sprak met hem om nader kennis te maken!

Even voorstellen!
Ik ben Michiel en ik woon in Apeldoorn. Ik ben opgegroeid in Apeldoorn, daarna heb ik mijn bachelor Economics and Business Economics en master Multidisciplinary Economics aan de Utrecht University School of Economics behaald en ben ik gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ik houd van sporten, ik voetbal, heb drie keer een marathon gelopen, ga graag op wintersport en ik vind het leuk om te schaatsen. Ik combineer mijn vrije tijd graag met een sportief element!

Wat heb je hiervoor gedaan en wat heeft dat jou geleerd?
Ik ben gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het gebied van management en organisatie met als onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ik heb onderzocht hoe factoren op nationaal niveau (rechtssysteem, economische groei), organisatieniveau (financiële middelen), en individueel niveau (MVO-managers, algemeen middenmanagement) en externe en interne belanghebbenden van organisaties MVO beïnvloeden. Naast mijn promotieonderzoek heb ik onderwijs gegeven aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zoals op bachelor niveau Organization Theory en Human Resource Management & Organizational Behavior, op master niveau Strategic Corporate Social Responsibility, en bachelor en master scriptiebegeleiding.

Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik een breed beeld gekregen hoe organisaties in verschillende industrieën hun MVO-strategie vormgeven en deze in de dagelijkse bedrijfsvoering implementeren. MVO omvat veel aspecten die in verschillende mate toepasbaar zijn voor organisaties, bedrijfsdepartementen en medewerkers. Met mijn promotieonderzoek heb ik vanuit een academisch perspectief kennis opgedaan op het gebied van MVO. Ik kijk er nu naar uit om als consultant deze kennis in de praktijk te brengen!

Waarom wil je bij Jester Strategy werken?
De collega’s van Jester Strategy zijn inhoudelijk sterk en hebben veel ervaring op het gebied visie- en strategieontwikkeling, scenarioplanning en OGSM. Dat spreekt mij ontzettend aan. Ik vind het erg leuk om op deze vlakken opdrachten te doen in de private en publieke sector. Daarnaast heb ik vanaf het begin hele goede gesprekken gehad met collega’s van Jester Strategy. De organisatie groeit, er is veel expertise aanwezig, er wordt hard gewerkt en veel gelachen. Een fantastische omgeving om te werken!

Wat maakt jou een echte Jester?
Jester Strategy bestaat uit een diverse groep collega’s en dat maakt het zo’n mooie omgeving om in te werken. Ik weet niet of er één Jester is, maar ik denk dat ik goed bij Jester Strategy pas omdat ik nieuwsgierig, leergierig en kritisch ben.

Wat breng jij Jester Strategy?
Met mijn promotieonderzoek op het gebied van MVO heb ik kennis opgedaan hoe bedrijven ESG in hun bedrijfsvoering implementeren. ESG staat voor environment (milieu), social (sociaal) en governance (bestuur). De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage, verplicht ondernemingen over hun duurzaamheid te rapporteren. Dit vraagt organisaties om nog meer te kijken hoe ESG in de strategie geïntegreerd kan worden en hoe organisaties een positieve impact kunnen maken op het gebied van ESG. Bij Jester Strategy kan ik mijn kennis inzetten om organisaties hierbij te helpen, daar kijk ik heel erg naar uit!

Waarin wil jij je binnen Jester Strategy verder ontwikkelen?
De verscheidenheid aan opdrachten bij Jester Strategy vind ik ontzettend leuk. In eerste instantie zou ik graag met alle methodieken van Jester Strategy willen werken en deze toepassen bij verschillende opdrachten. Verder wil ik graag samen met mijn collega’s kijken hoe wij mijn kennis op het gebied van ESG kunnen gaan combineren met de bestaande methodieken van Jester Strategy. Op deze manier willen wij organisaties helpen om ESG onderdeel te maken van hun visie en strategie, het uitvoeren van scenarioplanning, evenals via OGSM zorgen dat de ambitie van organisaties op het gebied van ESG leidt tot doelstellingen, strategische keuzes, indicatoren en acties.

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik gepromoveerd ben aan de Vrije Universiteit Amsterdam, daar ben ik echt ontzettend trots op!